Oddelenie anestéziológie si pripomína 30. výročie svojho vzniku

09.04.2008 Svidník

Svidník 9. apríla (TASR) - Tridsať rokov svojej existencie si v týchto dňoch pripomína oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Nemocnici armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku.
Od vzniku spomínaného oddelenia v roku 1978 v priestoroch bývalého röntgenu v chirurgickom pavilóne s tromi resuscitačnými lôžkami stál pri jeho zrode aj terajší primár Ladislav Sabanoš. Dôležitým medzníkom vo zvýšení odbornej úrovne poskytovania zdravotnej starostlivosti bol rok 1981, odkedy je oddelenie OAIM v nových priestoroch s novým technickým vybavením. \"Na piatich lôžkach OAIM bolo hospitalizovaných viac ako 6000 pacientov. K operačným, diagnostickým a liečebným výkonom sme vykonali viac ako 25.000 znecitlivení, \" uviedol dnes pre TASR Sabanoš.
OAIM v súčasnosti vykonáva komplexnú starostlivosť na piatich lôžkach vybavených monitorovacou prístrojovou technikou na umelú pľúcnu ventiláciu, monitorovacou technikou, dávkovačmi liekov a infúznych roztokov. Ambulantnú starostlivosť poskytujú v ambulancii chronickej bolesti a anestéziologickej ambulancii. \"V budúcnosti potrebujeme sústrediť sily najmä na štandardizáciu diagnostických liečebných a anestetických postupov a prevenciu nemocničných nákaz, \" doplnil primár. Za veľmi dôležitú označil aj výchovu nových lekárov a ich kvalifikáciu. Podľa Sabanoša od roku 1985 nedošlo k úmrtiu počas znecitlivenia na operačnej sále a k úspechom oddelenia patria aj bezbolestné pôrody, ktoré vo Svidníku vykonávajú už desať rokov.
Nemocnicu vo Svidníku, ktorá ukončila svoju činnosť 31. októbra 2006, spravuje od začiatku novembra toho istého roka nezisková organizácia Nemocnica arm. gen. L. Svobodu Svidník, n.o. Jej zakladateľom je spoločnosť Spoločné zdravotníctvo, a.s. Táto spoločnosť je spoločným podnikom Prešovského samosprávneho kraja (34 percent) a spoločnosti Svet zdravia, a.s, (66 percent), ktorý je súčasťou skupiny J & T. Nemocnica disponuje 235 lôžkami.
 

Vyberte región